Bild av en dator. Klicka för att komma till kursen Anpassad IT

Småskalig yrkesodling av trädgårdsväxter  - ansökan stängd

 

Mora Folkhögskola erbjuder en grundläggande kurs i ekologisk yrkesodling av grönsaker, och till viss del bär och perenner, på friland i växthus. Kursen är för dig som är nyfiken på att arbeta eller utbilda dig i branschen.

Kursen är en distanskurs på 25% . De praktiska övningarna och teoretiska lektionerna bedrivs till största delen hos Solsyran i Orsa. Kursen följer ett odlingsår med start i november för planering och praktiska övningar i förädling av grönsaker. Vi har 6 stycken fysiska träffar samt 5 nätträffar via Internet.

Hos Solsyran finns en småskalig KRAV- ekologisk odling och förädling. Verksamheten består av grönsaker på friland och i kallväxthus, bärodling och mjölksyrejäsning av grönsaker. Solsyran arbetar också med biodiversitet (att öka den biologiska mångfalden) dels för att gynna nyttodjur och pollinerare. Vi arbetar också med att gynna mikrolivet i jorden.

Syftet

Syftet med kursen är att ge dig inspiration för en vidare utbildning eller yrkesutövning i en småskalig ekologisk odling av trädgårdsväxter. Att du ska prova på olika praktiska arbetsmoment och få en teoretisk start i ämnet.


Målet

  • Att ge deltagarna en inblick i olika arbetsmoment
  • Att ge deltagarna en första grund i ekologisk yrkesodling av trädgårdsväxter


Upplägg

Vi följer ett odlingsår. Vår första fysiska träff i Hansjö, Orsa är den 25 november 2018, en dag med introduktion, planering och förädling av grönsaker. Under 2019 startar vi med tre stycken nätträffar, sedan träffas vi i Hansjö hos Soslyran följande datum: 5-6 april, 24-25 Maj, 30 juni -1 Juli, 18-19 Augusti, 6-7 Oktober. En träff via internet i juni och en i september. Föreläsare anlitas vid två tillfällen. Ni får uppgifter som ska lämnas in.


Kostnad

Kursen är kostnadsfri. Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Resor, mat och övernattningar i samband med träffarna betalar man själv. CSN kan endast sökas om ytterligare studier bedrivs på minst 25%.


Utrustning

Du behöver ha tillgång till Internet, dator med ordbehandlingsprogram. Arbetskläder och anteckningsmaterial.


Omfattning

Kursen genomförs främst genom arbetsträffar blandat med teori hos Solsyran som ligger 5 km utanför Orsa. Däremellan egna arbeten och samtal via Internet.

Kursen pågår fr.o.m. 22 november 2018 till 7 oktober 2019. Studietid 25%.


Kontakt

Vid frågor angående kursen kontakta Eva Gustavsson, 073-807 7882


Ansökan

Ansökan skall innehålla ett personligt brev där du berättar om ditt syfte och din ambition med kursen. Brevet bör också innehålla eventuellt tidigare erfarenheter från att odla, samt kopia på ditt senaste betyg/intyg.

Sista ansökningsdatum är 24 september 2018. Därefter sker fortlöpande antagning i mån av plats.

Ansökan stängd

 

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”
När du ansöker får du skapa ett konto på "Mina Sidor" där du själv när som helst kan logga in  och se dina ansökningar och status på dem. Du kan även när som helst lägga till eller ändra uppgifter i din ansökan.

 

 

Kurstid 2018-11-22 --2019-10-07
Sista ansökningsdatum 2018-09-24
 

 

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer