Bild av en dator. Klicka för att komma till kursen Anpassad IT

Dalarna – ett landskap väl värt en resa! 

Dalarna sträcker sig från fjällen kring Grövelsjön i norr ner till Dalälvslandskapet och den bördiga jorden i söder. Från vildmark och skidorter i väster till folkmusikens Bingsjö och skogarna i öster. I mitten breder sjön Siljan ut sig mellan Leksands, Rättviks och Moras blånande berg. Lite längre söderut finns de två största städerna Falun och Borlänge, som samsas om sin skärgård i sjön Runn.

Dalarna är kanske det landskap i Sverige som bäst har bevarat det gamla kulturarvet. Turister och andra besökare är välkomna att ta del av vår kultur och våra traditioner.

Mora folkhögskola grundades 1907 av bland andra Anders Zorn som ville bevara hantverkskunnandet främst bland kvinnorna i trakten. Idag tar skolan emot elever från hela Sverige och även några från andra länder.

Historiens vingslag hörs ljuda från Zorns gammelgård som ligger granne med skolan, intill Siljans strand.

Vi på Mora folkhögskola vill gärna visa vårt vackra landskap och framför allt Mora med omnejd. Här finns mycket att se, och vi kan naturligtvis göra ett program som passar era intressen.

Längre norrut hittar vi den berömda porfyren som började utvinnas i Älvdalen med omnejd under Karl XIV Johans regeringstid. Fäbodkulturen är gammal och levande i Ovansiljan. Vi kan besöka en levande fäbod om så önskas.

Andra platser vi kan besöka är Gammelgården i Våmhus där vi får se tillverkning av hårarbeten och spånkorgar. I Mora är ett besök på Zorngården och Zornmuseet att rekommendera.

Träshästtillverkningen i Nusnäs är ett populärt stopp på vägen söderut. Härifrån utgår dessutom kyrkbåtsrodden under sommaren.

Vi rekommenderar även ett besök på den anrika keramikfabriken i Nittsjö. Den fantastiska utsikten från Tällberg lockar till en lunch- eller kaffepaus.

På Siljans västra sida lockar Jobs handtryck med tyger som bland annat använts av Ernst Kirschsteiger i hans inredningsprogram.

Falun lockar med sin gruva och konstnären Carl Larssons hem i Sundborn.

 

Kontakta oss på telefon 0250-942 00 eller info@morafolkhogskola.se för att boka er vistelse i Mora.

 

Varmt välkomna! 

 

undefined

 

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer