Allmän kurs – Baskurs för nybörjare i svenska språket

Kursinnehåll
Kursplan
Ansökan
Kostnad

 

Fokus i baskursen Samhälsprofil ligger på att utveckla det svenska språket. I kursen ingår läs- och hörförståelse, enklare skriv- , samtalsövningar och diskussioner. Du får lära dig mer svenska genom digitala verktyg och öka din digitala kompetens.

Du läser:

Svenska i 3 olika nivåer​
Samhällsorientering
Språkverkstad
Skrivning/läsning
Digital verkstad
Trähantverk
Textilt hantverk
Matematik-svenska​
Simning​
Alfabetisering ​

Vi utforskar det lokala samhället och naturen genom studiebesök och utflykter. Övriga ämnen som ingår i kursen är: rörelse, matlagning, sång, matematik och valbart ämne.


Hur vi arbetar:

Vi arbetar praktiskt och teoretiskt med svenska språket. Vi pratar, skriver, läser och lyssnar på svenska. Vi jobbar med olika medier som filmer, artiklar och litteratur. Vi arbetar med svenska språket i vardagssituationer och genom aktuella ämnen. ​


Till vem vänder sig kursen?

För dig som vill ha behörighet i SVA-grund, eller för dig som vill lära dig eller bli bättre på svenska. Det finns inga krav på förkunskaper.​

Vad leder studierna till?:

Kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. Du kan även få behörighet i SVA-grund.

 

Kursplan

Svenska i 3 olika nivåer​
Samhällsorientering
Språkverkstad
Skrivning/läsning
Digital verkstad
Trähantverk
Textilt hantverk
Matematik-svenska​
Simning​
Alfabetisering ​

 

Du som söker Baskursen ska i ditt personliga brev berätta lite om dig själv, vad du har för förväntningar på kursen och vad du vill utveckla hos dig.

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

Antagningskriterier

Du ska:

  • vara minst 18 år eller fylla 18 år under den terminen kursen startar
  • bifoga de intyg/arbetsprover som krävs för varje kurs
  • bifoga ett utförligt personligt brev
  • vara drogfri och inte ha genomgått behandling för alkohol- eller drogmissbruk de senaste sex månaderna före kursstart.
  • vid intervju inför antagning visa motivation och vilja att ta det ansvar som följer med utbildningen och delta i undervisning och skolans aktiviteter

Personligt brev

Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. Du som söker ska beskriva hur du tror att kursen kommer att bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för dig i framtiden.

Gruppsammansättning

Vi tror på mångfald som en av de viktigaste komponenterna för att skapa en dynamisk grupp. Vi använder gruppen som ett viktigt pedagogiskt verktyg för att skapa miljöer som kännetecknas av tillit, trygghet och personlig utveckling.

För att skapa en väl sammansatt grupp tas stor hänsyn till ålder, erfarenhet, kön, etnisk tillhörighet, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Vi eftersträvar en heterogen grupp eftersom vi tror på mångfald och att olika perspektiv gynnar lärandet och den personliga utvecklingen. Vi tror att det är bra med en grupp deltagare som kan dela med sig av olika erfarenheter och perspektiv till gruppen. Det är mycket viktigt att alla aktivt bidrar och deltar i gruppens gemensamma lärande och utifrån det skapar en individuell plattform inför vidare studier eller arbete.

Ansökan

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”
När du ansöker får du skapa ett konto ”Mina Sidor” där du själv när som helst kan logga in  och se dina ansökningar och status på dem.

Du får en bekräftelse till din e-postadress att din ansökan mottagits, därför är det viktigt att du anger en korrekt e-post.

Du som söker Mora folkhögskola uppmuntrar vi att läsa mer om skolformen.
Region Dalarna och Folkbildningsrådet fastställer de riktlinjer verksamhetsmål vi ska uppfylla.

 

 

 

Studierna Mora Folkhögskola är kostnadsfria och studiemedelsberättigade via CSN.
Men det finns vissa avgifter när man studerar. Kurslitteratur och kursmaterial betalar du till exempel själv. För allmän kurs varierar denna kostnad beroende på vilka ämnen du läser.
Har du frågor gällande studielån/bidrag kontakta CSN.

 

Obligatoriska kostnader

Anmälningsavgift

Studerande på skolans kurser betalar en anmälningsavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna anmälningsavgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Anmälningsavgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift

Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan.
I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, kulturaktiviteter, e-media, obligatoriska studieresor,
underhållning samt försäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 800 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Material

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva.

Boende

För dig som önskar boende på skolans internat, gå in under Logi/Konferens/boende studerande och läs mer.

TEST
Ansök här

Sista ansökningsdag 15 april 2023

därefter löpande antagning i mån av plats

 

Kursdatum läsår 2023 / 2024

Höstterminen: 2023-08-21 — 2023-12-15
Vårterminen: 2024-01-08 —  2024-06-07

Heltid: 100%

Kontakt
Ida Nilsson
0250-94245 ida.nilsson@morafhsk.se