Modeakademin

Kursinnehåll
Kursplan
Ansökan
Kostnad

 

Modeteckning, formgivning, mönsterkonstruktion och sömnad. Modeakademin erbjuder ett år med mönsterkonstruktion, sömnad och kreativt processarbete.

Modeakademin erbjuder ett år med mönsterkonstruktion, sömnad och designprocess.

I den här kursen arbetar vi kreativt, problemlösande och konstnärligt med mode och design.

Vi utforskar olika tekniker inom sömnad och formgivning genom olika projekt. Vi diskuterar mode och konsumtion samt textila material i relation till hållbar miljö.

Stor vikt läggs vid presentationsteknik där det ingår att sammanställa designboards samt egen portfolio, vilket möjliggör att med handledning genomföra en ansökan till de textila högskolorna.

På kvällar och helger har du tillgång till sömnadsateljén samt bildsalen.

Tidigare kursdeltagare finns idag på Textilhögskolan Borås, Beckmans, HDK Valand och Tillskärarakademin.

Följ oss på facebook :

eller instagram:

 

 

Sömnad och Mönsterkonstruktion 50%

Grundläggande och avancerad mönsterkonstruktion. Konstruera mönster för unika plagg i skala 1:4 och efter personliga mått. Toileprovning och mönsterförändring för en bra passform.

Du lär dig sy kläder på ett hantverksmässigt och rationellt sätt, övar sömnadsteknik inom det breda textila fältet. Detalj- och plaggsömnad efter egen mönsterkonstruktion. Vi arbetar klassiskt och experimentellt med tredimensionella textila ytor. Målet är att kunna addera konstnärliga detaljer till dina kläder för att skapa unika plagg.

I ämnet materiallära får du inblick i  produktionsprocessen. Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden, efterbehandling och skötsel. Målet är att öka kunskapen om olika material samt bli miljö-  och kvalitetsmedveten.

Dräkt och modeteori ger dig möjlighet att inspireras och fundera kring begreppen kläder och mode. Målet är att du ska känna till och kunna orientera dig i historien.

Designkurser 50%

Övergripande för designdelen är att förstå processarbete och utveckla ett eget uttryck.

Grunder i kroki, teckning, färglära och skissarbete inför det textila arbetet.

Modeteckning ger färdigheter i figurteckning och modeillustration. Målet är att få baskunskaper och färdigheter inom det konstnärliga området.

Photoshop samt detaljerade plaggskisser inför mönsterkonstruktionsarbetet.

Praktisk och teoretisk kurs i screentryck. Vi arbetar med mönsterrapporter och layout. Målet är att formge mönster och trycka tyg.

Olika former av redovisningar och samarbetsprojekt i form av utställningar och modevisningar genomförs i samråd med kursens deltagare.

Vi välkomnar dig som har ambition och vill utvecklas i ett högt tempo tillsammans med oss!

Du har möjlighet att söka ett fördjupningsår med samma upplägg.

 

 

 

 

 

Ansökan

Vi tror att du som söker tycker det är roligt att utrycka dig i bild och har en viss sömnadsvana. Ett modeintresse som också innefattar tankar om hållbar miljö. Det är viktigt med engagemang, lust och nyfikenhet.

Du som söker Modeakademin bör kunna beskriva i ditt personliga brev hur du tänker att kursen ska bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för din framtid. Vi ber dig att reflektera över kursinnehållet och hur det stämmer överens med vad du tycker är viktigt för att det ska bli ett bra år på folkhögskolan. Det personliga brevet väger tungt vid ansökan.

Arbetsprover för sökande Modeakademin

  • Teckna/måla av innehållet från en väska
  • Ett collage som visar din bild av mode (collaget görs i valfria tekniker)
  • En eller flera bilder på något du sytt
  • Materialet ska vara i PDF format eller vanliga jpeg bilder, bifogas digitalt i ansökan

Vi tror att du som söker tycker det är roligt att utrycka dig i bild och har en viss sömnadsvana. Ett modeintresse som också innefattar tankar om hållbar miljö. Det är viktigt med engagemang, lust och nyfikenhet.

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”
När du ansöker får du skapa ett konto ”Mina Sidor” där du själv när som helst kan logga in  och se dina ansökningar och status på dem.

Du får en bekräftelse till din e-postadress att din ansökan mottagits, därför är det viktigt att du anger en korrekt e-post.

Antagningskriterier

Du ska:

  • vara minst 18 år eller fylla 18 år under den terminen kursen startar
  • bifoga de intyg/arbetsprover som krävs för varje kurs
  • bifoga ett utförligt personligt brev
  • vara drogfri och inte ha genomgått behandling för alkohol- eller drogmissbruk de senaste sex månaderna före kursstart.
  • vid intervju inför antagning visa motivation och vilja att ta det ansvar som följer med utbildningen och delta i undervisning och skolans aktiviteter

Personligt brev

Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. Du som söker ska beskriva hur du tror att kursen kommer att bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för dig i framtiden.

Gruppsammansättning

Vi tror på mångfald som en av de viktigaste komponenterna för att skapa en dynamisk grupp. Vi använder gruppen som ett viktigt pedagogiskt verktyg för att skapa miljöer som kännetecknas av tillit, trygghet och personlig utveckling.

För att skapa en väl sammansatt grupp tas stor hänsyn till ålder, erfarenhet, kön, etnisk tillhörighet, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Vi eftersträvar en heterogen grupp eftersom vi tror på mångfald och att olika perspektiv gynnar lärandet och den personliga utvecklingen. Vi tror att det är bra med en grupp deltagare som kan dela med sig av olika erfarenheter och perspektiv till gruppen. Det är mycket viktigt att alla aktivt bidrar och deltar i gruppens gemensamma lärande och utifrån det skapar en individuell plattform inför vidare studier eller arbete.

Du som söker Mora folkhögskola uppmuntrar vi att läsa mer om skolformen.
Region Dalarna och Folkbildningsrådet fastställer de riktlinjer verksamhetsmål vi ska uppfylla.

Studierna Mora Folkhögskola är kostnadsfria och studiemedelsberättigade via CSN.
Men det finns vissa avgifter när man studerar. 
Har du frågor gällande studielån/bidrag kontakta CSN.

 

Obligatoriska kostnader

Bekräftelseavgift

Studerande på skolans kurser betalar en bekräftelseavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna avgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Avgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift

Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan.
I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, kulturaktiviteter, e-media, obligatoriska studieresor,
underhållning samt försäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 800 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Kursmaterial

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva, ca 3 000 – 6 000 kr.

Boende

För dig som önskar boende på skolans internat, gå in under Logi/Konferens/boende studerande och läs mer.

TEST
Ansök här

Sista ansökningsdag 15 april 2023

löpande antagning 

 

Kursdatum läsår 2023 / 2024

Höstterminen: 2023-08-21 — 2023-12-15
Vårterminen: 2024-01-08 —  2024-06-07

Heltid: 100%

 


Kontakt
Jessica Morell
0250-942 44 jessica.morell@morafhsk.se

Lina Gabrielsson
0250-942 44 lina.gabrielsson@morafhsk.se