Särskild kurs – Textilt Hantverk

Kursinnehåll
Kursplan
Ansökan
Kostnad

Vill du arbeta med färg och form? På Textilt Hantverk får du testa mjuk slöjd; väv, maskor, stygn, skinn samt träslöjd och smide. Kursen ger kunskap för en hållbar livsstil.

Textilt hantverk erbjuder introduktion till och utveckling av hantverkstekniker och utgör en bra grund för vidare utbildningar, men är lika givande för dig som fritt vill undersöka och utveckla ditt textila språk.

Dalarnas textila tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.

Vi arbetar experimentellt och kreativt med en mängd olika tekniker och material med egen formgivning. Vävning, sömnad och broderi är basen. Du får även prova på andra textila tekniker såsom garntekniker, textiltryck, textilfärgning, skinnsömnad samt trähantverk och smide. Ett nära samarbete sker med kurserna Estetisk Plattform och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök och utställningsarbete.

Kursen genomsyras av hållbarhetstänk och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del i kursen. För att kunna ta det textila hantverket in i framtiden behöver vi också känna till dess dåtid och därför vävs även historik in i samtliga moment. Vi jobbar med att tradera kunskap och vi värnar om det immateriella hantverket. Vi ser gärna sökande i alla åldrar och med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande.

Efter kursen kan du studera vidare på högre utbildningar inom textil och hantverk. Du kan också använda dina kunskaper som kursledare inom studieförbund, jobba i hantverkskollektiv eller utveckla eget klimatsmart skapande. Kursen kan också utgöra en kreativ paus eller leda till en rikare fritid.

Följ oss på Instagram:

 

 

Du läser:

  • Formgivning
  • Materiallära
  • Garntekniker
  • Broderi
  • Sömnad
  • Vävning
  • Färgning
  • Textiltryck
  • Skinnsömnad
  • Träthantverk

 

Vi vill att du presenterar dig själv i ett motiverande brev som innehåller dina mål och förväntningar på kursen.

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”. När du ansöker får du skapa ett konto ”Mina Sidor” där du själv när som helst kan logga in  och se dina ansökningar och status på dem.

Du får en bekräftelse till din e-postadress att din ansökan mottagits, därför är det viktigt att du anger en korrekt e-post.

Antagningskriterier

Du ska:

  • vara minst 18 år eller fylla 18 år under den terminen kursen startar
  • bifoga de intyg/arbetsprover som krävs för varje kurs
  • bifoga ett utförligt personligt brev
  • vara drogfri och inte ha genomgått behandling för alkohol- eller drogmissbruk de senaste sex månaderna före kursstart.
  • vid intervju inför antagning visa motivation och vilja att ta det ansvar som följer med utbildningen och delta i undervisning och skolans aktiviteter

Personligt brev

Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. Du som söker ska beskriva hur du tror att kursen kommer att bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för dig i framtiden.

Gruppsammansättning

Vi tror på mångfald som en av de viktigaste komponenterna för att skapa en dynamisk grupp. Vi använder gruppen som ett viktigt pedagogiskt verktyg för att skapa miljöer som kännetecknas av tillit, trygghet och personlig utveckling.

För att skapa en väl sammansatt grupp tas stor hänsyn till ålder, erfarenhet, kön, etnisk tillhörighet, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Vi eftersträvar en heterogen grupp eftersom vi tror på mångfald och att olika perspektiv gynnar lärandet och den personliga utvecklingen. Vi tror att det är bra med en grupp deltagare som kan dela med sig av olika erfarenheter och perspektiv till gruppen. Det är mycket viktigt att alla aktivt bidrar och deltar i gruppens gemensamma lärande och utifrån det skapar en individuell plattform inför vidare studier eller arbete.

Du som söker Mora folkhögskola uppmuntrar vi att läsa mer om skolformen.
Region Dalarna och Folkbildningsrådet fastställer de riktlinjer verksamhetsmål vi ska uppfylla.

 

Studierna Mora Folkhögskola är kostnadsfria och studiemedelsberättigade via CSN.
Men det finns vissa avgifter när man studerar. Kurslitteratur och kursmaterial betalar du till exempel själv.
Har du frågor gällande studielån/bidrag kontakta CSN.

 

Obligatoriska kostnader

Bekräftelseavgift

Studerande på skolans kurser betalar en bekräftelseavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna avgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Avgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift

Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan.
I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, kulturaktiviteter, e-media, obligatoriska studieresor,
underhållning samt försäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 800 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Kursmaterial

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva, ca 3000- 6000 kr.

Boende

För dig som önskar boende på skolans internat, gå in under Logi/Konferens/boende studerande och läs mer.

TEST
Ansök här

Sista ansökningsdag 15 april 2023

löpande antagning 

 

Kursdatum läsår 2023 / 2024

Höstterminen: 2023-08-21 — 2023-12-15
Vårterminen: 2024-01-08 —  2024-06-07

Heltid: 100%

 

Kontakt

Berit Zetterqvist
0250-942 42 berit.zetterqvist@morafhsk.se